Sv: SbÖN 135: Storblåliden (Sbi) [9 bilder]

Skrivet av LasseE den 29. feb 2008 20:57:06:

Som ett svar på: Sv: SbÖN 135: Storblåliden (Sbi) [9 bilder] skrivet av Erik den 29. feb 2008 19:20:50:

>>Vi kommer nu till en höjdpunkt på vår resa längs Stambanan genom övre Norrland. Storblåliden är en station cirka 10 kilometer norr om Långträsk och nästa uppehåll i serien. Stationsnamnet kommer troligen från berget som ligger strax väster om stationen. Storblåliden är också högsta punkten för stambanan på sträckan Långsele-Boden, stationen ligger cirka 350 meter över havet. Högsta punkt för hela banan Bräcke-Boden finns vid Dockmyr med ungefär samma höjd över havet, två höjdpunkter på stort avstånd.
>
>>

Välskyltade "stationshus" finns det gott om i dessa trakter.


>Ligger inte Storblåliden tom något högre än Dockmyr ?
>Jag har för mig att det tidigare fanns en gul skylt på östra sidan av bangården (numera igenväxt), av samma typ som finns kvar vid en del broar och landsskapsgränser, som sade något i stil med "Stambanans högsta punkt 376 möh". Någon fler än jag som kan komma ihåg den ?
>Undrande/Erik, Vns.

Grafen från 1950 anger: Dockmyr 350 möh, Storblåliden 351.7 möh. Men det gäller stationen och utanför på linjen kan ju något andra siffror gälla. Jag minns också skylten om Norra Stambanans högsta punkt men inte den angivna höjden.




Kommentarer:

Postvagnen