Sv: SbÖN 135: Storblåliden (Sbi) [9 bilder] - höjdpunkter

Skrivet av Göran Kannerby den 29. feb 2008 20:28:00:

Som ett svar på: Sv: SbÖN 135: Storblåliden (Sbi) [9 bilder] - höjdpunkter skrivet av David Larsson den 29. feb 2008 20:22:42:

>>>>>>Vi kommer nu till en höjdpunkt på vår resa längs Stambanan genom övre Norrland. Storblåliden är en station cirka 10 kilometer norr om Långträsk och nästa uppehåll i serien. Stationsnamnet kommer troligen från berget som ligger strax väster om stationen. Storblåliden är också högsta punkten för stambanan på sträckan Långsele-Boden, stationen ligger cirka 350 meter över havet. Högsta punkt för hela banan Bräcke-Boden finns vid Dockmyr med ungefär samma höjd över havet, två höjdpunkter på stort avstånd.
>>>>>
>>>>>>

Välskyltade "stationshus" finns det gott om i dessa trakter.


>>>>>Ligger inte Storblåliden tom något högre än Dockmyr ?
>>>>>Jag har för mig att det tidigare fanns en gul skylt på östra sidan av bangården (numera igenväxt), av samma typ som finns kvar vid en del broar och landsskapsgränser, som sade något i stil med "Stambanans högsta punkt 376 möh". Någon fler än jag som kan komma ihåg den ?
>>>>>Undrande/Erik, Vns.
>>>>Det är väl dessutom stambanornas allra högsta punkt? Men södra stambanan ligger inte långt efter, den är i vart fall en bit mer än 300 meter över havet.
>>>>:-)
>>>Södra stambanans högsta punkt är 315 möh strax söder om Nässjö. Sedan har vi Norra stambanans högsta punkt på cirka 330 möh mellan Norrhög och Mellansjö på sträckan Ljusdal-Ånge. Dockmyr och Storblåliden får väl kriga om vilken som är högst, intressant är det väl ändå att två plater som är så nära varandra i höjd men så långt ifrån varandra.
>>Och tillåter vi oss att spåra vidare till landets högst belägna järnväg är det säkert flera som vet att den ligger en bit öster om Storlien, men Inlandsbanan har en nästan lika hög punkt på den södra delen, jag har för mig att den ligger i Hälsingland, men jag kan ha fel.
>>:-)
>Nja, det är väl Koppången på 524 meter i Dalarna...

Så kan det nog vara, ännu längre söderut.

Och det är väster om Storlien som det är allra högst, 601 möh.

:-)





Kommentarer:

Postvagnen