Sv: SbÖN 115: Kattisträsk (Kaä) [9 bilder]

Skrivet av Erik den 20. jan 2008 22:56:22:

Som ett svar på: Sv: SbÖN 115: Kattisträsk (Kaä) [9 bilder] skrivet av David Larsson den 20. jan 2008 19:20:47:

>>>>>Kattisträsk station är en enkel mötesstation med två tågspår som ligger drygt en mil söder om Bastuträsk längs Stambanan genom övre Norrland. Stationen ligger vid den lilla byn Långvattnet. Byn Kattisträsk ligger cirka åtta kilometer bort längs vägen mot Bastuträsk, som från stationen går en krokigare väg västerut upp till Bastuträsk.
>>>>Lika roligt att följa din serie.
>>>>En undran: Varför heter stationen Kattisträsk när byn ligger så långt bort? Är det så att husen vid stationen byggdes först efter att stationen byggdes, dvs. när stationen skulle få namn så låg de närmsta husen i Kattisträsk? Eller är namnet Långvattnet redan upptaget, eller för likt andra namn? Och vet någon om Kattisträsk haft persontrafik, eller bara varit ren mötesstation?
>>>Jag har också funderat på detta, men har inget bra svar. Långvattnet har vi ju passerat mellan Långviksmon och Trehörningsjö, frågan är vilken station som kom till först, Långvattnet eller Kattisträsk.
>>Kattisträsk kom definitivt till först. Långvattnets station mellan Trehörningssjö och Långviksmon byggdes i slutet av 80-talet, pga den då tämligen långa stationssträckan Thö-Lmn.
>>/Erik, Vns.
>Före det var det då alltså tre blocksträckor även söder om Thö, precis som det fortfarande är norr om den stationen?

Nää, det var två vill jag minnas men jag kommer inte ihåg var mellanblocken var placerad (...begynnande senilitet ?).

Den tredje blocksträckan Nrs-Thö kom också till ungefär ism byggnaden av Långvattnets mötesstation som en del i ett kapacitetshöjningsprogram Vns-Lsl. I den vändan byggdes också mötesstationerna Stormyran och Backsjön.


/Erik, Vns.Kommentarer:

Postvagnen