Sv: SbÖN 115: Kattisträsk (Kaä) [9 bilder]

Skrivet av Per Helmerson den 20. jan 2008 16:28:33:

Som ett svar på: Sv: SbÖN 115: Kattisträsk (Kaä) [9 bilder] skrivet av David Larsson den 20. jan 2008 15:10:05:

>>>>Kattisträsk station är en enkel mötesstation med två tågspår som ligger drygt en mil söder om Bastuträsk längs Stambanan genom övre Norrland. Stationen ligger vid den lilla byn Långvattnet. Byn Kattisträsk ligger cirka åtta kilometer bort längs vägen mot Bastuträsk, som från stationen går en krokigare väg västerut upp till Bastuträsk.
>>>Lika roligt att följa din serie.
>>>En undran: Varför heter stationen Kattisträsk när byn ligger så långt bort? Är det så att husen vid stationen byggdes först efter att stationen byggdes, dvs. när stationen skulle få namn så låg de närmsta husen i Kattisträsk? Eller är namnet Långvattnet redan upptaget, eller för likt andra namn? Och vet någon om Kattisträsk haft persontrafik, eller bara varit ren mötesstation?
>>Tidigare fanns det ungefär mitt emellan Åsträsk och Bastuträsken en hållplats Melsliden som borde legat ungefär vid byn Långvattnet. Grafen från 1950 uppvisar en mötesplats Långsjön em kilometer söder om Melsliden. Kan det vara den som numera benämns Kattisträsk?
>Sökfunktionen på Tydal.nu ger kilometersiffran 957,124 på Kattisträsk och 957,100 på Melsliden.

Hej!
Kattisträsk och Lubboträsk var militärmötesplatser. Innan FJB var Kattisträsk i drift med tvåvingade infartssemaforer, medan växlarna i Lubboträsk var borttagna och låg i beredskap bredvid spåret. Om Katisträsk någonsin var bevakad i modern tid vet jag dock ej. När militärmötesplatserna skulle bevakas bemannades de med 2 personer som skulle upprärrhålla bevakningen dygnet runt. Det sägs att många chefer på SJ började på detta sätt, då tjänsten gav gott om tid för studier. Ville man ta ledigt var det också lätt eftersom en person kunde uppräthålla bevakningen utan att överabstränga sig.
/PerH





Kommentarer:

Postvagnen