Sv: SbÖN 88: Hörnsjö (Hsö) - stationsautomaterna

Skrivet av Göran Kannerby den 18. nov 2007 15:21:49:

Som ett svar på: Sv: SbÖN 88: Hörnsjö (Hsö) [12 bilder] skrivet av Erik den 18. nov 2007 15:12:28:

>>>Hörnsjö är den andra mötesstationen söderut från Vännäs längs Stambanan genom övre Norrland och även den nordligaste stationen i Ångermanland på banan, dock ligger Hörnsjö i Västerbottens län. Stationen är också nordlig ändpunkt för det korta och lite speciella dubbelspåret Hörnsjö-Högbränna. Skiljeväxeln mellan upp- och nedspår ligger i norra änden av stationen och mötesspåret på västra sidan av bangården kan endast nås från uppspåret.
>>Trafikeras dubbelspåret konsekvent som dubbelspår, dvs. tåg upp går (nästan) alltid på uppspåret och tåg ned på nedspåret?
>>Jag har uppfattat att det nya spåret är nybyggt och väl har bättre geometri (eller mindre lutning eller snöskydd i tunneln eller något), och då skulle jag kunna tänka mig att man om inget tågmöte är aktuellt körde på nya spåret.
>Det är uteslutande uppspåret (nya linjen) som används.
>De gånger nedspåret trafikeras är ism tågmöten och då är det i de allra flesta fall tåg med jämna nummer som går den gamla sträckan, dvs nedspåret. Tvärtemot vad som normalt gäller för nedspår alltså. Detta pga att nedspåret är tämligen krokigt kombinerat med stigningar mot Högbränna. Precis som David L illustrerat.
>På omledningsträckan över Nyåker förhåller det sig på samma sätt. Dvs det är mest tåg med jämna nummer som får gå över Nyåker pga tvära kurvor och stigningar söderut från Öre Älv mot Nyåker.
>
>/Erik, Vns.

Vore intressant ifall någon med insikt på dlc Ånge kunde kolla hur stationsautomaterna fungerar för dessa sträckor.

:-)
Kommentarer:

Postvagnen