SbÖN 75: Norrfors (Nrs) [17 bilder]

Skrivet av David Larsson den 24. okt 2007 17:09:06:

Norrfors är ett litet samhälle vid Lögdeälven i Nordmalings kommun, där Stambanan genom övre Norrland passerar över älven. Detta stationssamhälle byggdes kring jänvägen efter dess tillkomst på 1890-talet, och fick en kyrka år 1923 belägen nära södra bangårdsänden. Byn hade en gång en snickerifabrik men den verksamheten är nu nedlagd. Norrfors är idag en enkel mötesstation med två tågspår, och i södra delen av bangården finns en viadukt över spåren för vägen från Nordmaling.

Vad jag förstår har Norrfors haft två stationshus, varav det äldsta möjligen finns kvar. Om det finns kvar, vet någon vilket hus det är. Jag har bild på ett hus nedan, i övrigt letade jag inte så noga så jag kan ha missat andra kandidater. Om huset på bilden nedan inte är stationshuset, vad har det då haft för funktion, om det nu har järnvägsanknytning?

Vy söderut mot Lögdeälvsbron från vägbron över bangården. Passa förresten på att titta på hjälpkraften i toppen på stolparna, fram till Vännäs används sedan en annan lösning för hjälpkraftöverföring.


Vy från vägbron över bangården mot den gamla snickerifabriken väster om banan. Fabriken hade spåranslutning tidigare vilket man kan se spårlösa spår av här.


Bangården sedd från sydväst från vägbron över spåren.


Vy mot Norrfors stationsområde.


Byggnad med möjlig järnvägsanknytning på västra sidan banan.


Byggnad intill det gula huset ovan.


Stationsområdet är som på så många andra stationer längs stambanan inte någon finare idyll.


En välbekant byggnadstyp återfinns även här, så då har man hittat rätt! Den här gången dessutom utrustad med föredömligt stor skylt med stationsnamnet.


Vy söderut mot vägbron över bangården.


Vy norrut, hela bangården ligger i en svag kurva.


Magasinsbyggnad i dåligt skick.


Detta anslag på samma byggnad ger klara besked. Jag har inte varit på platsen efter att bilden togs så jag vet inte om rivningen är verkställd.


Samma byggnad sedd i annan vinkel.


Vy söderut, den uppmärksamme finner både spår och stoppbock bland grönskan nere till höger.


Dagens stationsområde i Norrfors.


Vy norrut, endast den norra delen av sidospåret används, resten är igenväxt.


Ser man på andra sidan av den rivningshotade byggnaden kan man skymta en signal vid norra bangårdsänden.


Klicka på bilderna för att förstora dem! Bilderna är tagna den 20 juni 2007. Bilderna finns också på Jvgfoto.se: Norrfors (Nrs). Länkar till tidigare inlägg i serien finns här.

Kommentarer:

Postvagnen