Sv: SbÖN 45: Skorped (Sop) [17 bilder] - frågor

Skrivet av elge den 04. sep 2007 11:34:59:

Som ett svar på: Sv: SbÖN 45: Skorped (Sop) [17 bilder] - frågor skrivet av Boden den 04. sep 2007 11:21:33:

>>>Så har vi då kommit fram till denna skogrika bygds huvudort. Skorped är en station längs stambanan genom övre Norrland och också ett samhälle i Örnsköldsviks kommun, Ångermanland. Skorpeds socken täcker in en stor del av de övre delarna av Nätraåns dalgång. Landskapet är kuperat och alldeles intill stationen finner vi det branta Stationsberget. Kyrkbyn finner man drygt en kilometer öster om stationssamhället.
>>>Jag lägger nu ut alla mina bilder i direkt i detta inlägg, även om det blev många denna gång. Jag antar att det som vanligt finns olika åsikter här på forumet om hur många bilder man "får" bifoga i ett inlägg, och jag hoppas att jag inte skrämmer bort för många med en större mängd bilder.
>>>
>>Tack för alla fina bilder. I anslutning till dem så uppkommer några frågor som de kunniga på järnvägstrafik i norr kanske kan svara på.
>>När slutade tåg stanna i Skorped? Då menar jag tidtabellsenliga stopp för av-påstigande
>>Hur är det med andra orter längs övre stambanan. När upphörde tåg stanna i Björna, Trehörningssjö, Nyåker för att ta några exempel. Min Ö-viksbördiga mor påstår att fjärrtåg stannade på såna stationer långt in på 70-talet.
>>Sen en fråga om norrbotten. Sträckan Luleå-Boden har många stationer som tågen bara blåser förbi numera, undantaget Sunderbyn som i och med sjukhuset där fått ett tågstopp. Men min Luleåfödde far påstår att in på 80-talet stannade vissa tåg i Gammelstad o Sunderbyn. Kan det stämma att tåg stannade där så sent som på 80-talet?
>>Tack på förhand
>>Fredrik (sörlänning intresserad av norrlandståg pga mina föräldrars norrländska ursprung)
>Min far som började köra på då SJ 1982, kommer inte ihåg att de stannade med persontåg mellan Luleå-Boden, möjligtvis i gammelstad. Så din pappa har säkert rätt, att det på 80-talet fanns enstaka stopp på stärckan.
>Men det vore kul om någon med konkret fakta kunde klara upp det hela =)

I "Tidtabellen" 1/84 6 febr-2 juni ser jag att tåg 3586 Le-Kra gör uppehåll både i Södra Sunderbyn och Gammelstad. Likaså 3587 på sydgång.
I Gammelstad stannar även 992 och 971.

När det gäller Vännäs-Långsele upphörde den lokala persontrafiken 1.6.1975. Trafiken Långsele-Forsmo-Hoting pågick till 2.6-1985.





Kommentarer:

Postvagnen