Om bilderna

En webbplats fylld med bilder väcker snabbt frågor om användning av bilderna i andra sammanhang. Får jag spara bilden på min dator? Hur får jag använda bilderna? Vad kostar en publicering? Den här sidan innehåller information om vad du får göra och vad du inte får göra med bilderna på webbplatsen och riktar sig framför allt till dig som vill använda bilder från Jvgfoto.se i andra sammanhang med information om hur du då bör gå till väga.

Fritt bild- och textmaterial trots kostnader

Webbplatsen Jvgfoto.se drivs helt ideellt på privat basis utan något vinstintresse. Här får du som besökare möjlighet att titta på tiotusentals bilder som tillsammans med tillhörande texter beskriver små delar av framför allt den svenska järnvägen i nutid. Publicerade bilder raderas normalt inte, möjligen flyttas, du kan ändå räkna med att kunna titta på bilderna så ofta du vill. Skulle du vilja ladda ner bilder och spara på din dator för att använda dem exempelvis som skrivbordsunderlägg eller i skärmsläckare går det också bra så länge det sker privat eller inom en mindre bekantskapskrets. Dessa möjligheter är frukten av den stora frihet till informationsspridning som internet ger oss.

Att driva denna webbplats och att förse den med bilder är dock samtidigt på inget sätt gratis. Här bör nämnas kostnader för att tekniskt tillgängliggöra data på webben (webbhotell, domännamn), men framför allt de kostnader som trots allt finns för att framställa bilder, trots den digitala eran. De senare innefattar kostnader för såväl fotoutrustning och lagringsmedia som resekostnader när större dokumentationer eller andra mindre fotonedslag görs längs våra järnvägar. Samtidigt som friheten på nätet är stor finns upphovsrättslig lagstiftning och praxis om ersättning till upphovsman vid publicering av dennes verk att ta hänsyn till, vilket ger en möjlighet att få tillbaka en liten del av ovan nämnda utgifter.

Publicering av bilder från Jvgfoto.se

Publicering av bilder från Jvgfoto.se på andra webbplatser, i tidningar och tidskrifter, i böcker, i publika bildspel eller i andra sammanhang där de görs tillgängliga för allmänheten får inte ske utan tillstånd. Skicka en förfrågan med information om vilken bild eller vilka bilder det gäller, vilken typ av publicering det rör sig om, bildstorlek i publikationen, upplaga och andra upplysningar via webbplatsens meddelandeformulär, så återkommer jag med ett prisförslag. För företag och större organisationer utgår pris­sätt­ningen från branschpraxis. Oavsett publiceringsform skall fotografens namn dessutom anges i anslutning till bilden.

För ideella organisationer och privatpersoner med mindre ekonomiska resurser finns möjlighet till kraftigt reducerade priser eller andra special­överens­kommelser för publicering. Endast ekonomiska förhållanden ska inte hindra en publicering då jag gärna ser att mina bilder används. Tänk därför igenom ovan nämnda bildframställningskostnader och skicka sedan en förfrågan enligt ovan med information om dina ekonomiska resurser så kan en enskild bedömning göras. Det är dock mycket viktigt att tillstånd inhämtas före publicering då olovlig publicering efterfaktureras med kraftigt höjd avgift.

Bildstorlekar på webbplatsen

De bilder som finns publicerade på webbplatsen har en bredd på maximalt 1200 pixlar. Om du önskar få tillgång till någon bild i större format för exempelvis en skrivbordsbakgrund är du välkommen att skicka en förfrågan med uppgift om önskad storlek och önskat format. För enskild användning levereras denna naturligtvis utan kostnad.