SbÖN 119: Karsbäcken (Krb) [12 bilder]

Skrivet av David Larsson den 26. jan 2008 11:05:01:

Karsbäcken är första station norr om Bastuträsk längs Stambanan genom övre Norrland och ligger mitt i skogen drygt 13 kilometer norr om Bastuträsk. Någon kilometer söder om stationen passerar banan i en kurva förbi sydöstra änden av sjön Karsträsket. Omedelbart söder om stationen passerar banan över Karsbäcken, en å som rinner från sjöarna omedelbart nordost om Bastuträsk, bland annat Bastuträsket vars södra ände järnvägen passerar över strax norr om Bastuträsk. Ån rinner sedan i nordostlig riktning en dryg mil för att sedan vända till sydostlig riktning som här vid stationen. Ytterligare cirka en mil sydost om stationen rinner ån ut i Skellefteälven. Karsbäckens station ligger på en lång raksträcka och norr om stationen börjar nedförsbacken mot Skellefteälvens dalgång.

Jag antar att fler med mig här såg "På spåret" igår, och därmed såg det lustiga sammanträffandet att en resa gick från Bastuträsk och norrut till Luleå. Där fick man se några vyer från sträckan upp mot Karsbäcken i början. I övrigt tyckte jag att det var en mycket osammanhängade resa, upp till Boden S såg jag bara bilder från bron över Skellefteälven vid Kusfors, Myrheden en bit norr om Jörn samt en vy från Hednoret som ju är stationen söder om Boden S. Det är mycket skog här, men varför börja så långt söderut, bara för att få med ordvitsen på Bastuträsk?

Nåja, jag fortsätter min relativt detaljerade banbeskrivning och här kommer bilderna från Karsbäcken:

Vy norrut mot Karsbäckens station från en liten obevakad plankorsning strax söder om försignalen till stationen söderifrån. I dalen mellan försignalen och signalerna på stationen i fjärran rinner vattendraget Karsbäcken.


Banan söderut mot Bastuträsk.


Banan norrut med signaler i stopp på Karsbäckens station i fjärran.


Den som vill besöka Karsbäckens station hittar lätt dit genom denna skylt i Södra Kusfors längs väg 370.


Vägen till stationen är en liten smal grusväg. Här ser vi vägen med den enkla grinden in till spåren bestående av löst liggande träplankor som kan avlägsnas, en vanlig lösning där fordon inte så ofta skall passera.


Teknikhuset/fjärrkuren i Karsbäcken är anonym utan namnskylt.


Norra bangårdsänden med utfarten mot Lidlund och Jörn.


Bangården söderut.


En titt mot södra bangårdsänden och utfarten mot Bastuträsk.


Stationsbyggnaden ligger i norra delen av bangården.


Norra bangårdsänden.


Försignalen till Karsbäcken norrifrån hittar man där den nya sträckningen över Skellefteälven slutar.

Klicka på bilderna för att förstora dem! Bilderna är tagna den 22 juni 2007. Bilderna finns också på Jvgfoto.se: Karsbäcken (Krb). Länkar till tidigare inlägg i serien finns här.





Kommentarer:

Postvagnen