SbÖN 101: Vindeln (Vdn) [21 bilder]

Skrivet av David Larsson den 14. dec 2007 12:58:26:

Vindeln är centralort i Vindelns kommun och ligger naturskönt på Vindelälvens östra sida. I ortens södra del, i det som var Degerfors by, ligger den vackra kyrkan i nygotisk stil byggd 1901-1903. Degerfors var namnet på både kyrka, socken och den landskommun som inrättades 1862. 1969 bytte kommunen namn till Vindelns kommun eftersom det annars fanns två kommuner med namnet Degerfors. Vid vindeln finns också Vindelforsarnas naturreservat som innesluter Renforsen och Degerforsen, två av flertalet forsar i en av vårt lands oreglerade nationalälvar.

Stationen i Vindeln är den första stationen med resandeutbyte norr om Vännäs. Här stannar ett nattåg i vardera riktningen samt dagtåget Umeå-Luleå och omvänt. Stationen har två tågspår med en sidoplattform vid huvudtågspåret på östra sidan bangården. Stationshuset är en tegelbyggnad med platt tak i 60-talsstil.

Vy söderut från första plankorsningen över järnvägen norr om Vindelälven. Det skogklädda berget vid horisonten ligger söder om älven.


Från samma plankorsning som ovan men vy norrut. Vägen som skymtar är väg 363 som går genom samhället.


Vindelns kyrka är väl synlig från järnvägen en bit söder om stationen. Denna katedral på landsbygden är värd att beses av tågresenärer på banan.


Vid infarten till Vindelns kyrka har man följande vy in mot samhället.


Strax söder om bangården finns en plankorsning med en väg från sydvästra sidan av älven, vägen från t.ex. Tvärålund. Här ser vi banan söderut från denna korsning, inkluderande utfartssignalen söderut.


Från plankorsningen söder om bangården har man följande vy norrut.


Bangårdens södra del sedd söderut från västra sidan, till höger gamla magasinsbyggnader. På bangården finns utöver tågspåren också ett sidospår med stoppbock och med infart söderifrån.


Stationshuset i Vindeln sett från västra sidan av spåren.


Bangårdens norra del sedd från västra sidan.


På västra sidan spåren ligger också detta värmeverk.


Vindelns järnvägsstation tillika busstation sedd från östra sidan.


Detalj av stationshusets östra fasad.


Stationshuset sett från nordväst med spåren omedelbart bakom fotografen.


Vy söderut från plattformen i Vindeln.


Magasinsbyggnaderna på västra sidan av bangården.


Vy norrut från plattformen i Vindeln.


Under spåren finns en gångtunnel vars östra entré vi här ser.


I samhällets norra utkant passerar väg 363 över järnvägen i en plankorsning, från vilken man har denna utsikt söderut.


Strax norr om plankorsningen med väg 363 finner man utfartssignalen norrut mot Hällnäs.


Plankorsningenmed väg 363 sedd frän väster.


Väg 363 följer järnvägen ett par kilometer norrut men här vid Nygård går de skilda vägar. Vägen fortsätter att följa älven, medan järnvägen börjar stigningen längs älvens dalgång upp mot Hällnäs. Övergången mot myrlandskapet som tar vid norr om Hällnäs har därmed börjat. Närmast i bild skymtar resterna av spåret till en grusgrop söder om Abbortjärn.


Klicka på bilderna för att förstora dem! Bilderna är tagna den 21 juni 2007. Bilderna finns också på Jvgfoto.se: Vindeln (Vdn). Flygbilder och kartor över platsen finns här. Länkar till tidigare inlägg i serien finns här.





Kommentarer:

Postvagnen