SbÖN 100: Vindelälven [11 bilder]

Skrivet av David Larsson den 12. dec 2007 15:16:55:

Kanske borde man på något sätt fira att detta är det etthundrade avsnittet i serien, men jag tror jag fortsätter på det gamla vanliga viset. Möjligen är det ovanligt hög andel fordonsbilder här nedan och dessutom får vi se en intressant bro!

Några kilometer söder om Vindeln passerar Stambanan genom övre Norrland över Vindelälvens forsar. Det sker idag på en betongbro byggd 1953 i samma modell som den som två år senare byggdes över Indalsälven vid Ragunda. Bron har en betongbåge under farbanan med en spännvidd på hela 112 meter, vilket var rekord för järnvägsbroar av betong i Sverige när bron byggdes.

Fram till 1995 stod den äldre bron över älven kvar väster om nuvarande bro, men vid den mycket kraftiga vårfloden det året rasade den bevarandevärda bron. Brofästena finns kvar och på båda sidor om älven finns också gamla banvallar som användes innan den nya bron byggdes.

Vy norrut längs banan mot Vindelälvsbron, till höger utanför bild finns en gammal banvall på östra sidan av dagens bana.


Gammal banvall strax söder om Vindelälven. Växligheten är tät, men på båda sidor om banvallen sluttar det brant ned.


Vindelälvsbron sedd från söder längs banan.


Vindelälvsbron sedd från sydost, många träd skymmer sikten här.


Lite längre norrut ser man bron bättre, nu mer österifrån.


Ett tåg med timmervagnar draget av en ensam T44 passerar norrut över bron.


Regionaltåget "Norrskenan" (tåg 7012) från Umeå mot Luleå som körs med X52 3261 passerar över Vindelälven. Detta blev den enda bilden på denna motorvagn under min resa. Sett till passagerarantal är trafiken kanske inte så stor, men trafiken ugör en tredjedel av persontågen på bansträckan.


Nere på älvens nivå får man en annan upplevelse av bron.


Brons norra del, bakom den stora bropelaren skymtar den gamla brons norra brofäste.


Betongbågen är imponerande, här speglas den i en lugn vattensamling bredvid Kvarnforsens brusande vatten.


På väg upp från älven kom detta godståg på väg söderut.

Klicka på bilderna för att förstora dem! Bilderna är tagna den 21 juni 2007. Bilderna finns också på Jvgfoto.se: Vindelälven. Flygbilder och kartor över platsen finns här. Länkar till tidigare inlägg i serien finns här.





Kommentarer:

Postvagnen