SbÖN 91: Umeälven [5 bilder]

Skrivet av David Larsson den 22. nov 2007 15:40:59:

Så var det dags för nästa älvpassage, nämligen passagen över Ume älv. Älvens storlek till trots är passagen inte så dramatisk som vi nästan vant oss vid senast vid Öre älv, Umeälvens dalgång är bred och flack. Däremot sker passagen över älven på en bro som där den byggdes var unik i sitt slag i landet.

Umeälven är som bekant en av våra större älvar och den rinner från Överuman vid norska gränsen till Norra kvarken söder om Umeå. Sydväst om Vännäs passerar Stambanan genom övre Norrland över älven på en lådbalksbro byggd 1965. Sydost om denna bro finns den gamla stålbron kvar.


Vi börjar med en bild från kvällen den 20 juni. De båda SJ-loken främst gör att jag misstänker att detta är ett försenat tåg 41859 från Piteå till Hallsberg. I så fall är det samma lok som jag fotograferade söder om Långviksmon tidigare på dagen, se avsnitt 64. I och med denna bild var ännu en fotointensiv dag till ända.

Ett godståg på väg söderut passerar över Ume älv söder om Vännäs omkring en kvart i elva på kvällen.

Dagen efter studerade jag broarna på närmare håll. Norrgående tåg över bron färdas i själva verket i ostnordostlig riktning över älven.

Broarna över Ume älv sedda från den nordöstra stranden.


Den nyare bron sedd från den gamla brons brofäste.


Den gamla bron sedd från nordöstra brofästet.

Sist ytterligare ett tåg. Här gissar jag att vi ser tåg 41892 på väg från Hallsberg till Piteå.

Hector Rail 161.106-0 "Deckard" passerar över Umeälven strax söder om Vännäs med ett norrgående godståg.

Klicka på bilderna för att förstora dem! Bilderna finns också på Jvgfoto.se: Umeälven. Flygbilder och kartor över platsen finns här. Länkar till tidigare inlägg i serien finns här.






Kommentarer:

Postvagnen