SbÖN 85: Högbränna (Hbä) [8 bilder]

Skrivet av David Larsson den 14. nov 2007 06:15:06:

Högbränna är den första mötesstationen längs Stambanan genom övre Norrland norr om passagen över Öre älv mellan Mellansel och Vännäs. Stationen är nästan som en vanlig mötesstation längs banan, men utöver de båda växlarna till sidotågspåret finns ytterligare en växel vid norra utfarten från stationen. I november 1995 togs en ny rakare linjesträckning i bruk mellan Högbränna och nästa station Hörnsjö och de gamla och nya linjerna bildar sedan dess ett dubbelspår, även signaltekniskt. Strax norr om mötesspåret i Högbränna finns därför en tågvägsskiljande växel mellan upp- och nedspår.

I detta inlägg visar jag bilder från mötesspåret. I nästa avsnitt förflyttar vi oss till norra utfarten och till Pustbergstunneln.

Denna relativt smala bro för landsvägen mellan Nyåker och Hörnsjö passerar över mötesspåret i Högbränna. Från denna bro är de flesta av dagens bilder tagna.


Utsikt västerut mot södra utfarten från Högbränna. Från Tallbergstunnelns östra mynning upp till Hörnsjö finns nu viltstängsel på båda sidor av banan.


Södra delen av mötesspåret och södra utfarten. Bakom kurvan finns Tallbergstunneln.


Omedelbart öster om vägens bro över järnvägen ligger banvaktstuga 171 Högbränna.


Vy från bron österut med banvaktsugan och banverkets stationsbyggnad.


Vy österut från samma bro, längst bort skymtar Pustbergstunneln på det nyare uppspåret norrut.


Bangården österut med stationsbyggnaden till höger.


Högbränna i kvällssol.

Klicka på bilderna för att förstora dem! Bilderna är tagna den 20 juni 2007. Bilderna finns också på Jvgfoto.se: Högbränna (Hbä). Flygbilder och kartor från platsen finns här. Länkar till tidigare inlägg i serien finns här.






Kommentarer:

Postvagnen