SbÖN 80: Nyåker (Nyå) [14 bilder]

Skrivet av David Larsson den 06. nov 2007 16:22:34:

Nästa anhalt på resan längs Stambanan genom övre Norrland är som ni redan förstått Nyåker. Vid Nyåker består som redan nämnts stambanan av två linjer som i praktiken fungerar som ett dubbelspår men som signaltekniskt inte kan kallas det. På den gamla linjen som går genom Nyåkers samhälle finns stationen Nyåker kvar, dock med en bangård med endast ett tågspår. På den nya linjen nordväst om samhället mellan grannstationerna Oxmyran och Öre älv finns ingen station. Att många tåg nu susar förbi utanför Nyåker torde ha minskat stationens betydelse. Dock finns mitt i samhället ett museum med en utställning om Tallbergsbroarna, stambanans passage över Öre älv några kilometer norr om Nyåker. Annars associerar väl många till ett litet brunt bakverk när ortens namn nämns.

Utfarten mot Oxmyran och Mellansel sedd från bron för väg 353. Utfarten ligger västerut medan spåren inne på stationen ligger i nord-sydlig riktning. Den skarpa kurvan däremellan ändrar färdriktningen drygt 90 grader.


Åter vy från bron för väg 353 men här vy in mot stationsområdet.


Vy söderut på stationsområdet mot kurvan vid södra utfarten samt mot ett passerande banarbetsfordon.


Nyåkers stationshus sett från söder.


Nyåkers stationshus sett från sydväst.


Stationshuset i Nyåker, östra fasaden (spårsidan).


Stationsområdet i Nyåker sett norrut.


Magasinsbyggnad på östra sidan av spåren.


Äldre magasinsbyggnader på banans östra sida lite mer norrut.


Stationshuset sett från norr.


De äldre magasinsbyggnaderna på östra sidan spåren.


Den södra något nyare magasinsbyggnaden. På bangården finns idag endast ett tågspår samt ett stickspår som slutar med stoppbocken i bild.


Stationsområdet sett från norr.


Granne med stationen ligger den industri som gör att många känner igen namnet Nyåker.

Klicka på bilderna för att förstora dem! Bilderna är tagna den 20 juni 2007. Bilderna finns också på Jvgfoto.se: Nyåker (Nyå). Länkar till tidigare inlägg i serien finns här.





Kommentarer:

Postvagnen