Sv: SbÖN 79: Oxmyran (Oxm) [12 bilder]

Skrivet av Per Helmerson den 01. nov 2007 19:39:28:

Som ett svar på: Sv: SbÖN 79: Oxmyran (Oxm) [12 bilder] skrivet av Henrik L den 01. nov 2007 18:02:18:

>>Jag vill börja med att beklaga att resan gått sakta framåt den senaste tiden. Jag hade inte planerat något uppehåll, men min tid har helt enkelt inte räckt till de senaste dagarna. Nåväl, nästa station är speciell i flera avseenden. Dels är det ingen mötesstation, alla tidigare presenterade stationer har haft möjlighet till tågmöte. Dels består banan norrut i själva verket av två linjer varav den ena är betydligt nyare än den andra. Vi kommer alltså fram till den första stora linjeomläggningen längs banan, även om den gamla linjen här fortfarande används.
>>Av de totalt 75 stationerna längs Stambanan genom övre Norrland är det fyra som saknar möjlighet för tåg att mötas. Oxmyran mellan Mellansel och Vännäs är den sydligaste av dessa. I slutet av oktober 1995 öppnades en ny rakare sträckning av stambanan mellan Brattsbacka och Öre älv som inte går omvägen via Nyåker. Den gamla banan, inkluderande stationen i Nyåker, finns kvar och används som ett mötesspår trots att det inte signaltekniskt kan kallas dubbelspår. Oxmyran är den södra (eller västra) delningspunkten mellan ny och gammal bana och stationen består av den tågvägsskiljande växeln.
>>
>Mycket Trevliga bilder David!!
>Uppskattas mycket!
>Mvh Henrik

Hej!
Att resan tar lång tid gör ingenting. Det blir ju mer tid i restaurangvagnen. Jag minns R5-vagnen som kördes av Olofssons tågserveringar i tåget Ådalen.
/PerH





Kommentarer:

Postvagnen