SbÖN 73: Norrgående gods i kurvan [5 bilder]

Skrivet av David Larsson den 22. okt 2007 09:15:08:

Fem kilometer nordost om Trehörningsjö, nästan halvvägs till Norrfors finner man en ordentlig kurva på linjen. Banan svänger här cirka 145 grader och lutar samtidigt utför på nordgång.

Ett nårrgående godståg rundar den långa kurvan på linjen mellan Trehörningsjö och Norrfors.

Tågnummer vågar jag knappt föreslå, men det som stämmer ganska bra med tidtabellen är tåg 4600 Hallsberg-Vännäs. Om bättre förslag finns emottages dessa tackamt.

Några fler bilder från kurvan kommer här nedan. Här verkar det ha varit skogsbrand tidigare, kanske orsakat av något tåg.

Linjen mot söderut Trehörningsjö.


Brandskador på skog och kraftledningsstolpar vid banan.


Mitt i kurvan finns också ett par motriktade mellanblocksignaler, Thö L4 och möjligen Nrs L3, kollade inte signalbeteckningen p.g.a. allt sly.

Sist något mindre järnvägsrelaterat, men på väg till fotoplatsen för bilderna ovan gick jag över en myr som lyste vitt av denna medicinalväxts stora vita blomklasar. Växten är vanlig i Norrland men finns också i södra Sverige. Denna lilla vintergröna buske blommar i juni och hela växten har en karakteristisk stark doft.

Rhododendron tomentosum Harmaja

Klicka på bilderna för att förstora dem! Bilderna är tagna den 20 juni 2007. Länkar till tidigare inlägg i serien finns här.







Kommentarer:

Postvagnen