Sv: SbÖN 43: Holmån (Hoå) [8 bilder]

Skrivet av Per Helmerson den 02. sep 2007 22:05:05:

Som ett svar på: Sv: SbÖN 43: Holmån (Hoå) [8 bilder] skrivet av David Larsson den 02. sep 2007 19:11:03:

>>>>Hej!
>>>>Under vilka år fanns det trafikutbyte här? Numera ser det ju ut att vara en ren mötesstation.
>>>>Undrar
>>>>Ingemar
>>>Bra fråga som jag inte har ett bra svar på. Just denna station ger intrycket av mötesstation mer än dess grannstation Aspeå och självklart Skorped, så frågan är om det har varit resandeutbyte här ens från början. Stationsregistret på JMVM:s hemsida ger heller ingen information om t.ex. stationshus, jag fann inte heller någon självklar plats där ett sådant kan ha stått. Vad som är säkert är att idag fungerar stationen, som de allra flesta andra stationer längs SbÖN, endast som mötesstation.
>>Hållplatsen Byvattnet fanns innanför stationsgränsen, men försvann ur tidtabellen vid början av 1960-talet.
>>Om jag inte minns fel, fanns en undantagsbestämmelse i tidtabellsboken, som innebar att tågbefälhavaren gav "avgång" från Byvattnet även om stationen Holmån (undantagsvis) var bevakad.
>Tack för upplysningarna! Nu är det bara frågan hur många tågspår stationen hade då, om det var tre eller om något spår har tillkommit.

Hej!
I särtryck nr 41 Svensk järnvägs- och stationsförteckning från 1956 finns Holmån inte med. Således ständigt obemannad.
Byvattnet (Bvt); hållplats (hp); Obemanad; Persontrafik: Direkt expediering endast till platsen; Godstrafik: Endast paketgods, il- och fraktstyckegods expedieras till och från platsen; Expedieringsstation Skorped.
/PerH




Kommentarer:

Postvagnen