SbÖN 34: Forsmobron [5 bilder]

Skrivet av David Larsson den 19. aug 2007 14:24:41:

Så några fler bilder från Forsmobron, bilder där byggnadsverket står i fokus även om en fordonsbild har kommit med även här.

Forsmobron längs Stambanan genom övre Norrland strax norr om Forsmo station är en 263 meter lång fyrspannig stålbro med ett mittspann över älvfåran på 104 meter. Banan går här över Ångermanälven drygt 40 meter över vattenytan strax uppströms Forsmo kraftverk. Den nuvarande bron stod klar 1912 och ersatte då en något kortare bro från 1888 som låg parallellt med dagens bro.


Forsmobron sedd från landsvägen på älvens östra sida. Vägen passerar här under det ostligaste spannet på bron.


En för tågresenärer ovanlig vy mot Forsmobron, underifrån.


Vy upp mot järnvägen högt uppe i skyn.


Gods på bron. Vibrationerna i stålkonstruktionen vid tågpassage ger upphov till ett kraftigt ljud som sprids över landskapet och det gör det också lätt att som tågresenär höra när bron passeras.


Nuvarande Forsmobro sedd från den gamla brons östra brofäste. Till vänster syns två av den gamla brons fundament. Den gamla bron hade fem spann med två stöd i älvfåran och ett på vardera stranden.

Klicka på bilderna för att förstora dem! Bilderna är tagna den 19 juni 2007. Fler bilder från Forsmobron finns på Jvgfoto.se: Forsmobron. Länkar till tidigare inlägg i serien finns här.





Kommentarer:

Postvagnen