Välkommen till bloggen på Jvgfoto.se. Den är tänkt att vara ytterligare en kanal för interaktivitet mellan mig som järnvägsfotograf och webbmaster och Dig som besökare på webbplatsen. Här presenterar jag nyheter om webbplatsen, som t.ex. information om större uppdateringar av webbplatsens funktioner. I bloggen vill jag också ibland ge glimtar från en järnvägsfotografs arbete längs spåren och kanske också ta upp andra aktuella järnvägsfrågor.

Mer på webbplatsen

<< Tillbaka till bloggens huvudsida

Navigation och direktlänkar - vårens nyheter

Publicerad den 15 april 2012

Webbplatsen Jvgfoto.se utvecklas kontinuerligt, inte bara genom att nya bilder och texter läggs till utan även genom förbättringar av hur innehållet presenteras. När bilder och texter uppdateras syns det i uppdateringslistan i högerspalten och på historiksidan, det gäller däremot inte uppdateringar av själva webbsidan. Därför är förhoppningen att kunna presentera sådana förändringar i korta ordalag här. Två små nyheter av det slaget från våren är uppdateringen av navigationspanelerna samt möjligheten att direktlänka till en specifik bild. Dessutom har under våren ytterligare några jämna hundratal och tusental passerats.

Redan i slutet av januari förändrades utformningen av den navigationspanel som finns på de flesta sidor. Med hjälp av denna panel som består av fem små ikoner på rad kan man enkelt bläddra mellan sidor på samma nivå i sidstrukturen, t.ex. mellan olika Rc4-lok eller mellan olika driftplatser på en viss bansträcka. Vid uppdateringen lades sidrubriken för nivån ovanför den aktuella som text ovanför de fem ikonerna, i exemplen ovan alltså ”Rc4” och exempelvis ”Mellansel–Vännäs”. På så vis bör ikonernas funktion ha blivit något tydligare, speciellt i de fall i banavdelningen där flera menyer staplas ovanför varandra då en driftplats ligger på flera bandelar. Jag är ändå inte säker på att funktionen är tillräckligt tydlig eller säker på att den verkligen används. Kan den förbättras ytterligare?

Igår blev det för första gången möjligt att länka direkt till en specifik bild på webbplatsen. Naturligtvis har man tidigare kunnat länka till vilken bildfil som helst, skillnaden nu är att även bildtexten följer med tillsammans med länkar till den sida där den är publicerad och uppgifter om fotodatum och publiceringsdatum. Dessutom går det precis som på de vanliga bildsidorna att lägga till en bildkommentar till bilden. Normalt passar bilder och bildtexter bäst i sitt sammanhang med andra bilder på bildsidorna, men det finns tillfällen då det kan vara praktiskt att peka på en viss bild med en länk. Bildens adress finns dels i det informationsfält som kan visas under varje bild på bildsidorna genom att klicka på info-knappen vid bildtexten, dels under bildtexten i bildspelsläget.

Slutligen kan man notera att det totala antalet bilder publicerade på Jvgfoto.se har passerat ännu ett jämnt tusental och nu ligger en bit över 11000. I februari nådde antalet fordon i fordonsbildarkivet över 400 och antalet bildsidor i banavdelningen över 500. Ännu ett jubileum av liknande slag står för dörren, ser ni vilket?

Dela Dela

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Här kan du skriva en kommentar som kommer att visas publikt på den här sidan. Vill du skicka ett privat meddelande, använd istället kontaktformuläret som nås via länken "Kontakt" överst på sidan.