Välkommen till bloggen på Jvgfoto.se. Den är tänkt att vara ytterligare en kanal för interaktivitet mellan mig som järnvägsfotograf och webbmaster och Dig som besökare på webbplatsen. Här presenterar jag nyheter om webbplatsen, som t.ex. information om större uppdateringar av webbplatsens funktioner. I bloggen vill jag också ibland ge glimtar från en järnvägsfotografs arbete längs spåren och kanske också ta upp andra aktuella järnvägsfrågor.

Mer på webbplatsen

<< Tillbaka till bloggens huvudsida

Nya Jvgfoto.se är här!

Publicerad den 12 januari 2011

Webbplatsen Jvgfoto.se har i nuvarande form funnits på nätet sedan januari 2007, men dess föregångare ”Davids järnvägssidor” hade då funnits sedan slutet av 2005. Den sidlayout som då introducerades fick följa med till den nya webbplatsen och blev också kvar vid den större omarbetning som skedde 2008. Efter drygt fem år i samma kläder har behovet av en modernisering av webbplatsen den senaste tiden blivit allt mer tydligt. Därför är det med glädje jag idag kan presentera en ny version av Jvgfoto.se, en version som jag hoppas ska presentera bild- och textmaterialet på ett bättre och mer intressant sätt och samtidigt ge möjlighet till fortsatt expansion i framtiden.

Med dagens uppdatering har Jvgfoto.se fått en helt ny modernare formgivning. Trots att mycket har förändrats är den grundläggande strukturens huvuddrag dock kvar såväl för hela webbplatsen som för de enskilda sidorna. Den hierarkiska sidstruktur med länkar till underliggande sidor i vänsterspalten som webbplatsen hela tiden har använt finns kvar, sidorna har dock blivit bredare vilket skapar mer flexibilitet för det övriga sidinnehållet. Redan på förstasidan finns flera nyheter, här presenteras nu t.ex. ett antal nyhetsnotiser, som denna, om webbplatsen hämtade från bloggen, det gör att senaste informationen om webbplatsen finns lätt tillgänglig utan den extra omvägen via bloggen. Listan med senaste blogginlägg har därmed försvunnit medan slumpbilden, en förbättrad lista med de senast uppdaterade sidorna samt en ny lista med de senast kommenterade sidorna utgör resterande innehåll på förstasidan. Länkar till bl.a. gästbok, blogg och sidhistorik finns nu överst på samtliga sidor samtidigt som en sökruta nu gör det mycket enklare att söka efter innehåll på webbplatsen.

De listor med uppdaterade och kommenterade sidor som återfinns i förstasidans smala högerspalt dyker numera upp även på övriga förgreningssidor i sidstrukturen. På dessa sidor innehåller mittspalten ett antal nya inslag. Den navigationspanel med länkar till näraliggande sidor som infördes i maj 2010 har fått ett nytt utseende med bildlänkar i stället för textlänkar till första, förra, nästa och sista sidan på samma nivå samt sidan ovanför, dessutom kan nu även dessa sidor kommenteras. Den största nyheten här är kanske ändå avsnittet ”Mer på webbplatsen” där ett antal länkar till andra slumpvis utvalda sidor på webbplatsen presenteras. Tanken är att i så stor grad som möjligt lätta upp den strikt sorterade strukturen på webbplatsen och underlätta spontana hopp mellan dess olika delar.

När vi så kommer till webbplatsens kärninnehåll, bildsidorna, finns även här många nyheter. Layoutmässigt har den inledande allmänna texten flyttat till vänsterspalten medan bilderna tar plats i det resterande utrymmet till höger om denna. Under nyss nämnda text återfinns flera tidigare beskrivna nyheter som navigationspanel och kommentarfunktion, på sidor som beskriver platser kan även länkar till andra sidor med bilder från platsen dyka upp här. Bilderna i den breda högerspalten presenteras liksom tidigare i en följd under varandra, men antalet bilder som visas samtidigt kan begränsas ända ner till en i taget genom det reglage som finns överst till höger. När alla bilder på grund av en sådan begränsning inte visas samtidigt kan man bläddra till resterande bilder via den navigationspanel som finns överst till vänster och nederst till höger i bildspalten.

På bildsidor är det möjligt att skriva en kommentar både från vänsterspaltens kommentarfunktion samt via en kommentarfunktion vid varje bild. Den förstnämnda är då tänkt för kommentarer om sidans innehåll i stort medan de sistnämnda bör användas för att kommentera en specifik bild. Bildkommentarerna presenteras också i direkt anslutning till bildtexten under respektive bild. Liksom tidigare kan bilderna också visas i större format genom att klicka på dem, formen de visas på är däremot ny. En bildspelsruta lägger sig nu ovanför övrigt sidinnehåll och i denna går det att bläddra genom sidans alla bilder samt att spela upp bilderna som ett bildspel. Bildspelet kan även nås från bildspelsknappen i navigationspanelerna över och under bilderna i bildsidornas högerspalt.

Detta var en snabb genomgång av de nyheter som nu har introducerats på webbplatsen i denna stora uppdatering. Jag har visioner om fler funktioner och förbättringar, men efter ett redan långt utvecklingsarbete är det nu dags att låta den här versionen flyga ut ur boet och pröva sina egna vingar. Vissa sidor är ännu inte helt anpassade till det nya ännu, men även det är saker som löser sig med tiden. Det skulle nu vara mycket värdefullt att få höra dina tankar och funderingar om den nya webbplatsen, vad blev bra och vad blev mindre bra? Finns något som behöver förändras genast eller idéer till förbättringar på sikt? Dina kommentarer och synpunkter kan framföras genom en kommentar här i bloggen, via ett meddelande från kontaktsidan eller på webbplatsens Facebooksida. Jag sänder ett stort tack på förhand och önskar er alla en trevlig upptäcktsfärd på nya Jvgfoto.se!

Dela Dela

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Här kan du skriva en kommentar som kommer att visas publikt på den här sidan. Vill du skicka ett privat meddelande, använd istället kontaktformuläret som nås via länken "Kontakt" överst på sidan.