Välkommen till bloggen på Jvgfoto.se. Den är tänkt att vara ytterligare en kanal för interaktivitet mellan mig som järnvägsfotograf och webbmaster och Dig som besökare på webbplatsen. Här presenterar jag nyheter om webbplatsen, som t.ex. information om större uppdateringar av webbplatsens funktioner. I bloggen vill jag också ibland ge glimtar från en järnvägsfotografs arbete längs spåren och kanske också ta upp andra aktuella järnvägsfrågor.

Mer på webbplatsen

<< Tillbaka till bloggens huvudsida

Ändrade funktioner och ny vänstermarginal

Publicerad den 6 augusti 2009

Jvgfoto.se har idag uppdaterats och därmed fått ett något förändrat utseende och några förändrade funktioner. Den tidigare ganska stökiga vänstermarginalen med många olika inställningar har rensats upp och fått ett renare och mer användarvänligt utseende. Samtidigt har inställningarna för färgscheman och bildstorlek renodlats till de sidor där de verkligen behövs.

I vänstermarginalen fanns före uppdateringen ikoner med länkar till sökfunktionen, meddelandeformuläret, bloggen och gästboken. Dessa ikoner var grupperade i en fyrkant utan förklarande text, en sådan visades endast när muspekaren fördes över ikonerna. Det var helt enkelt svårt att direkt veta vad ikonerna betydde, vilket jag tror gjorde att många inte hittade till dessa sidor. I vänstermarginalen fanns också ikoner för att ställa in webbplatsens färgschema och bildstorlekar, även dessa kunde nog upplevas som svårförståeliga. Genom att rensa bort alla inställningar från vänstermarginalen och där istället lyfta fram gästboken, meddelandeformuläret, bloggen och sökfunktionen med ikon och förklarande text hoppas jag att dessa funktioner skall bli enklare att hitta för alla webbplatsens besökare.

När inställningarna för färgschema och bildstorlek har flyttat från strålkastarljuset i vänstermarginalen har också inställningarnas betydelse förändrats. Möjligheten att byta bakgrundsfärg på webbplatsen introducerades främst för att många bilder ser bättre ut med mörkare och mer neutral bakgrundsfärg. Det gråa och det svarta färgschemat har alltså hela tiden främst varit avsett för bildsidorna, men har tidigare använts för webbplatsen samtliga sidor. I januari 2009 introducerades ett nytt bildvisningsläge som nås när man klickar på en bild på en bildsida. Detta bildvisningsläge planerar jag att utveckla till ett bildspelsläge där en hel bildsidas bilder och text kan visas som ett bildspel, som komplement till den form som bildsidorna har haft sedan webbplatsen startade. I och med dagens uppdatering påverkar nu webbplatsens färginställning endast detta visningsläge, medan alla övriga sidor har standardfärgschemat. De inställningsikoner som tidigare fanns i vänstermarginalen har nu flyttat till bildvisningsläget, längst ner på sidan under bilden. Att färginställningarna bara påverkar de sidor där de verkligen behövs, samt att inställningarna nu har placerats på just dessa sidor hoppas jag skall göra dessa färgscheman lättare att förstå och använda.

På samma sätt som färginställningarna har också inställningen för bildstorlek flyttat till bildvisningsläget. Storleksinställningen påverkar nu allså bara detta läge och inte bildsidorna. Det senare kan möjligen ses som en försämring, då det inte längre går att visa bildsidorna med stora bilder i en följd på samma sida. Dessa sidor har dock sett stökiga ut med sin stora sidbredd och kunde dessutom vara krävande att ladda om många bilder skulle visas på samma sida. Med ett framtida nytt bildspelsläge kan båda dessa problem lösas. Dessutom visade bildvisningsläget förut alltid stora bilder, i och med dagens uppdatering kan både små och stora bilder visas med tre olika bakgrundsfärger. Detta är en klar förbättring som jag hoppas skall göra att bilderna mer kommer till sin rätt.

Dagens uppdatering är ett litet steg på vägen mot de visioner jag har för webbplatsen. Målet är naturligtvis att webbplatsen skall vara enkel och lättöverskådlig och att var och en skall kunna titta på bilderna på ett sätt som tilltalar dem. Jag hoppas på hjälp med förslag till förbättringar, hjälp med att hitta fel som insmugit sig, både faktafel och datatekniska problem som påverkar webbplatsens funktion. Skriv gärna en rad om vad du tycker om dagens uppdatering med kommentarsfunktionen här i bloggen eller genom ett meddelande direkt till mig. Tack på förhand!

Dela Dela

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Här kan du skriva en kommentar som kommer att visas publikt på den här sidan. Vill du skicka ett privat meddelande, använd istället kontaktformuläret som nås via länken "Kontakt" överst på sidan.