Välkommen till bloggen på Jvgfoto.se. Den är tänkt att vara ytterligare en kanal för interaktivitet mellan mig som järnvägsfotograf och webbmaster och Dig som besökare på webbplatsen. Här presenterar jag nyheter om webbplatsen, som t.ex. information om större uppdateringar av webbplatsens funktioner. I bloggen vill jag också ibland ge glimtar från en järnvägsfotografs arbete längs spåren och kanske också ta upp andra aktuella järnvägsfrågor.

Mer på webbplatsen

<< Tillbaka till bloggens huvudsida

Ett första möte med Kjell Lönnå

Publicerad den 4 januari 2009

Den näst sista decemberdagen på det nyss avslutade året hade jag ett ärende till centralstationen i Östersund på eftermiddagen. Det blev ett besök under en händelserik timme på Östersund C med många tågrörelser och många resenärer på plattformarna.

När jag anlände till stationen omkring kvart över fyra stod MittNabotåget mot Trondheim i form av BM92-motorvagnen 92.04 och mullrade på spår 2 norra delen. Det var nu endast cirka fem minuter till avgång (16:21) men tåget var glest besatt. Men, det skulle det snart bli ändring på då MittNabotåget från Sundsvall ankom på spår 3. Det visade sig vara många som skulle utnyttja den snäva anslutningen som föreligger mellan de båda tågen.

Resenärer strömmar ut ur det nyss ankomna MittNabotåget 7626 från Sundsvall och skyndar till andra sidan mellanplattformen där tåg 384 mot Trondheim inväntar.

Reginatåget har tömts på de flesta av sina passagerare och tågpersonalen går igenom tåget och förbereder det för återfärden mot Sundsvall.

Trondheimståget har fått kör i signalen vid norra plattformsänden och inleder sin färd mot det västra grannlandet.

När Trondheimståget avgått västerut är det så dags för nästa manöver, Reginans lilla utflykt till hållstället Östersunds västra (Ösv) cirka en kilometer norrut inför avfärden mot Sundsvall. Motorvagnen går som växling från centralstationen till västra station och tåget mot Sundsvall avgår sedan från Östersunds västra fem minuter före avgång från Östersund C. Det är inte ovanligt att resenärer mot Sundsvall stiger på redan före första avgången från centralstationen och därmed följer med till Östersunds västra.

X52 9034 som tåg 7629 mot Sundsvall har stannat vid Östersund C.

Mitt möte med Reginamotorvagnen X52 9034 som denna dag gick i tåg 7626 och 7629 var det första efter att vagnen fått sitt nya namn Kjell Lönnå. Det var efter en namntävling under hösten som de båda reginorna i MittNabotrafiken fick namn efter kulturpersonligheter med anknytning till Jämtland och Västernorrland, Ewert Ljusberg respektive Kjell Lönnå. Dop förrättades i Östersund och Sundsvall den 8 december 2008.

X52 9034 "Kjell Lönnå" på Östersund C.

Motorvagnen strax före avgång från Östersund.

Efter MittNabotågets avgång mot Sundsvall klockan 16:40 är det bara 20 minuter kvar till nästa tågavgång från Östersund C, då tåg 85 mot Stockholm avgår klockan 17:00. Tåget utgår under vintern från Åre och ankommer Östersund kl 16:58. Det brukar vara många resenärer som stiger på detta tåg, och den här kvällen i mellandagarna var inget undantag. Två minuters uppehåll för eftermiddagståget kan tyckas vara för lite på en station som Östersund C, minst fem minuter brukar krävas innan resenärer och allt bagage har lastats in. 17:00 är dock bara den annonserade avgångstiden, den egentliga är 17:03 vilket ger fem minuters uppehåll.

Tåg 85 ankommer Östersund C från Åre och ska strax fortsätta mot Stockholm.

Slutligen undrar jag om det inte vore lämpligt att sätta upp fler anslag om var tågets vagnar stannar. Jag hittade en sådan på hela stationen, lite undangömt i ett hörn av vänthallen. Många går ju ut på plattformen innan de funderar på var tåget kommer att stanna, men väl där ute finns inte en enda informationsplansch. Om nu tågen ska kunna bli mer rättidiga vore väl en enkel åtgärd för detta att resenärerna placerar sig på rätt plats. Många letade efter informationen denna kväll och många stod i fel ände av plattformen när tåget väl kom in.

Dela Dela

Kommentarer (1)

#1
Ulla Larsson, den 9 februari 2009 kl. 22:00

Fina eftermiddagsbilder i vintermörker

Besvara den här kommentaren

Skriv en kommentar

Här kan du skriva en kommentar som kommer att visas publikt på den här sidan. Vill du skicka ett privat meddelande, använd istället kontaktformuläret som nås via länken "Kontakt" överst på sidan.